שיקולי משאבי אנוש
לפני מספר חודשים הגענו לפגישה עם מנכ"ל חברה צעירה למכשור רפואי. החברה קיבלה החלטה אסטרטגית להקים חברת בת באירופה המערבית והתלבטה בין שתי מדינות יעד: בריטניה וצרפת. מנכ"ל החברה ביקש להזמין מאתנו סקר משווה של היבטי משאבי אנוש בין שתי המדינות.
אמרנו למנכ"ל שנשמח לבצע סקר מפושט שכזה אך ניתן כבר להגיש את השורה התחתונה (מבחינת משאבי אנוש): בריטניה – כן, צרפת – לא!! המנכ"ל ביקש הסבר, ובמקום סיפרנו לו את סיפורה של חברת Marks & Spencer הבריטית. לחברה הייתה פעילות בצרפת ולפני מספר שנים התקבלה החלטה לסגור את הפעילות ולפטר את אלפי עובדיה הצרפתים. לפני החברה עמדה דילמה לא פשוטה: כחברה ציבורית בריטית היה עליה להוציא על כך הודעה מסודרת לציבור ולמנוע כל דליפה של מידע לפני ההודעה. מצד שני, החוק הצרפתי מחייב אותה לתהליך מורכב וארוך של פיטורי עובדים. החברה בחרה בפשרה בריטית טיפוסית: בבוקר היום בו הוציאה הודעה בנושא לבורסה יצאו שליחים מיוחדים ובידם מכתב פיטורים לכל אחד מהעובדים הצרפתים.
עוד בערבו של אותו יום כינס ראש הממשלה הצרפתי מסיבת עיתונאים מיוחדת, גינה באופן חריף את החברה וכינה את התנהגותה כ"לא אנושית, לא מוסרית ולא חוקית"… העיתונות הצרפתית "צלבה" את החברה וארגוני העובדים הצרפתיים הודיעו על הגשת תביעה בממדים ענקיים נגדה. לאחר מספר ימים של מהומה תקשורתית הוציאה החברה הודעת התנצלות והצהירה שהיא מבטלת את מכתבי הפיטורים. אך גם זה היה בבחינת "מעט מדי, מאוחר מדי" ולאחר מספר ימים נוספים נאלצו מנכ"ל החברה ויו"ר החברה לקחת אחריות אישית בנושא ולהתפטר מתפקידיהם. בסופו של תהליך נחלצה Marks & Spencer מתביעת פיצויים ענקית על ידי כך שהצליחה למצוא רוכש לפעילותה בצרפת שהתחייב שלא לפטר את העובדים.
הדוגמא הספיקה למנכ"ל ומבחינתנו זה היה אחד מפרוייקטי הייעוץ הקצרים ביותר שביצענו… אך לא תמיד ההחלטה היא כ"כ פשוטה. בהחלטה על מיקום חברת בת חדשה ביבשת/אזור פעילות חדשים מעורבים שיקולים עסקיים מגוונים (שותפים אסטרטגיים, מפיצים ראשיים, לקוחות מרכזיים, מס חברות ועוד) אך יש לקחת בחשבון, כחלק מהשיקולים העסקיים, גם שיקולים רבים מתחום משאבי האנוש. במאמר זה נפרט את שאלות ה-HR העומדות בפני הארגון כשהוא משווה בין מספר אזורים / מדינות / ערים אלטרנטיביים.